Aliexpress – meningen en klachten. Is het de moeite waard om het in 2023 te gebruiken?

Aliexpress (aliexpress.com) is een populair Chinees online transactieplatform opgericht in 2010, die het mogelijk maakt goederen vanuit China direct naar de koper te exporteren.

Wat is Aliexpress?

Het portaal is eigendom van de handelsgroep Alibaba, welke is opgericht in 1999 en andere portalen beheert, zoals de Chinese Yahoo. Aliexpress is beschikbaar voor gebruikers die zijn ingelogd (die een account hebben aangemaakt op website – de instructies betreffende het registratieproces zijn hieronder te vinden) van over de hele wereld en het is ook beschikbaar in de vorm van een applicatie voor mobiele toestellen.

Aliexpress.com bied een brede selectie van goederen aan binnen alle categorieën zoals: kleding, elektronica, interieurinrichting, voedsel en cosmetica. De producten worden vaak direct verkocht door de Chinese fabrikanten en dat zorgt ervoor dat u ze kan kopen voor een lagere prijs.

Hoe begint u met kopen bij Aliexpress?

Op dit moment is de website ook beschikbaar in andere talen dan Engels, wat het navigeren en het shoppen simpeler maakt en ervoor zorgt dat de populariteit van het platform blijft toenemen in landen waar geen Engels wordt gesproken. Voor nieuwe gebruikers is er een korte handleiding opgesteld, die het registratie- en het aankoopproces uitlegt.

Voordat u kan gaan beginnen met shoppen moet u een account aanmaken waarmee u kan inloggen en goederen kan aanschaffen. Om dat te kunnen doen moet u naar de  hoofdpagina van Aliexpress.com, en klikken op de “Sign in/Join” – “Join Free” knop die te vinden is de in hoek rechtsboven.

screen1

Daarna moet u nog een keer klikken op “Join” om een nieuwe account aan te maken. U kan ook gebruik maken van uw bestaande Facebookprofiel of e-mailadres. Als u ervoor kiest om te registreren met uw e-mailadres, dan wordt u doorgestuurd naar een korte formulier waar u gevraagd wordt om uw naam, achternaam, e-mailadres en een wachtwoord voor het nieuw aan te maken account op te geven.

screen2

Het registratieproces is zodanig versimpeld dat zelfs een beginner geen moeite zal hebben met het registeren en het doen van aankopen op dit platform. Na het verzenden van het ingevulde formulier, zal de gebruiker automatisch worden ingelogd en zal hij meteen gereed zijn om te kunnen shoppen.

screen3

Het zoeken naar het een product wat u interessant vindt is intuïtief; de gebruiker heeft de mogelijkheid om te zoeken met behulp van de naam van het product of door te browsen door de gekozen categorieën. Het portaal biedt ook een duidelijke video aan over het zoeken naar producten op de website. De opname is beschikbaar op de officiële YouTube kanaal van Aliexpress. Het is genaamd: Aliexpress Hoe u Producten Kan vinden op Aliexpress

Het aankoopproces – stap voor stap

Na het bezoeken van de Aliexpress.com website en ingelogd te zijn op de zojuist aangemaakte account, kan de gebruiker zoeken naar producten door middel van het zoekpaneel (vergrootglas) of via kiezen van een categorie aan de linkerkant van de hoofdpagina. Als de gebruiker door alle categorieën wil browsen, dan hij dat doen door te klikken op “See all”.

screen4

Na het vinden van een specifiek product zal de gebruiker op het betreffende product klikken om de pagina ervan te kunnen zien maar ook productinformatie en meer foto’s.

screen6

Op de productpagina kan de gebruiker informatie vinden zoals: hoeveel mensen het product al hebben besteld, hoeveel mensen het hebben toegevoegd aan hun wish list en wat de beoordeling is van de verkoper. De hoeveelheid sterren geeft aan of de mensen die het product al hebben aangeschaft en ontvangen, er tevreden mee zijn. De koper moet niet vergeten om de productbeschrijving nauwkeurig te lezen en de meningen van andere gebruikers (“feedback”) na te gaan. Dit vormt de basis voor een positief afgeronde transactie waarover de koper tevreden kan zijn.

Als een koper klaar is om een bepaald product te kopen dan moet hij op de “Buy Now”knop klikken die hem door zal sturen naar het bestelformulier. Na het opgeven van het adres kan de gebruiker kiezen voor een gemakkelijke betaalmethode die afhankelijk is van het land waarin hij woonachtig is (meer informatie over betalingen kan verder in deze tekst worden gevonden). Na het voltooien van de betaling het ontvangen van de bevestiging, kan de koper wachten totdat de goederen worden geleverd.

U kan zich ook bekend maken met het verkoopproces behulp van de Aliexpress instructievideo: Hoe winkelt u op Aliexpress.

Betalen voor aankopen bij Aliexpress

screen9

Dit verkoopplatform biedt de kopers een aantal betaalmethoden aan waaruit gekozen kan worden, en de beschikbaarheid ervan is afhankelijk van het land waarin men woont. Ongeacht het land of continent, de klant heeft de mogelijkheid om een snelle online betalingsmogelijkheid te gebruiken en de valuta van de rekening speelt geen rol (het hebben van een rekening in een vreemde valuta is niet nodig). De mogelijk om te betalen met een bankpas of creditcard bestaat ook. Gedurende de betaling zal de bank van de koper het bedrag omzetten in dollars (de enige geldige valuta op Aliexpress). Het gehele proces verloopt geheel automatisch en vergt geen inspanning van de koper, waardoor het proces eenvoudig blijft er geen beperkingen ontstaan door het gebruik van verschillende banken. Een koper moet op de hoogte zijn van de prijzen en regels van de bank waar hij een rekening heeft, voordat hij een aankoop doet, omdat sommige banken een aanvullende toeslag of commissie in rekening kunnen brengen voor de gekozen betalingsmethode of de valuta omwisseling.

Betalingsveiligheid op Aliexpress

Ondanks dat online shoppen tegenwoordig vrij normaal is, zijn nog steeds vele internetgebruikers ongerust wat betreft de veiligheid. Vooral wanneer het gaan om shoppen bij websites in andere landen. Dat is de reden waarom het betaalplatform van Aliexpress een eigen beleid heeft ten behoeve van koperveiligheid. Hiermee wordt een veilig gevoel voor de klant gecreëerd (meer details kunnen HIER gevonden worden).

Communicatie met de verkoper

Op de productpagina kan de gebruiker altijd informatie vinden over de verkoper, het aantal positieve meningen van klanten en de berichten die zij hebben gepost. Hoge beoordelingen en een grote hoeveelheid positieve meningen vormen een indicatie dat de verkoper geloofwaardig en eerlijk is. Als de gebruiker aanvullende vragen heeft over het product, kunnen ze klikken op “Contact Now” en de verkoper een bericht versturen.

screen8

Wachten op bezorging

Er is altijd een bezorgtijd vastgelegd voor elk product; het is altijd een tijdsblok die wordt bepaald door de verkoper, die garandeert dat binnen dit tijdsbestek een product wordt verzonden en geleverd aan de koper. De bezorgtijd is verschillend voor de Verenigde Staten, Rusland en de Europese landen. Statistieken geven aan de gemiddelde bezorgtijd tussen de een en zes weken ligt, maar het is compleet afhankelijk van de verkoper het land waarin de koper zich bevindt.

Pakketten volgen

Wanneer een koper een product aanschaft, is de verkoper verplicht om een pakketnummer (“tracking” optie) te leveren. De koper die over het nummer beschikt, zal in staat zijn om het pakket te volgen en in te zien in welk stadium van bezorging het zich bevindt.

Terugbetaling en klachten op Aliexpress

Aliexpress doet haar best om de volledige veiligheid en tevredenheid van de winkelervaring op de website te garanderen en plaatst haar gebruikers in een koper beveiligingsprogramma. Een verkoper heeft een vooraf bepaald aantal dagen om het product te leveren aan de klant; de zogeheten “beschermingsperiode”, die doorgaans 60 dagen duurt. Zeven dagen voor het verlopen van deze periode kan de koper een “geschil” starten met de verkoper.

Als de verkoper garandeert dat het product was verzonden, kan de beschermingsperiode verlengd worden (tot wel 120 dagen). Het is belangrijk om te weten dat de verkoper alleen de betaling voor het product ontvang nadat de koper bevestigd heeft dat hij de bestelling heeft ontvangen en dat het product overeenkomt met de beschrijving (of als de beschermingsperiode is afgelopen en de koper geen klacht heeft ingediend). In het geval dat de koper het product niet ontvangt of het voldoet niet aan zijn eisen, heeft hij de mogelijkheid om een “geschil” te starten en een terugbetaling van het gehele (volledige terugbetaling) of gedeeltelijk (gedeeltelijke terugbetaling) betaalde bedrag te verzoeken.

Als het geschil met de verkoper goed onderbouwd is en wordt bewijs geleverd (bijvoorbeeld foto’s of een opname van een foutief product), dan zou het bedrag binnen een paar dagen weer op de rekening van de koper moeten staan. Het is ook belangrijk om te benadrukken dat zelfs wanneer het product niet overeenkomt met de beschrijving en de verkoper het bedrag heeft terugbetaald, de koper het (defecte) product kan houden en het niet terug hoeft te sturen naar de verkoper. We raden ook aan om de beoordelingen van aliexpress op andere websites te bekijken

Moeten er heffingen worden betaald over de gekochte goederen?

Als de gebruiker in kleine hoeveelheden koopt voor eigen gebruik en de aangegeven waarde van het pakket is niet al te hoog, dan is er geen verplichting om aanvullende heffingen te betalen. Volgens de wet hoeft er geen heffing betaald te worden als de waarde van de bestelde producten het bedrag van 150 Euro niet overschrijdt. Als de koper echter goederen koopt in grotere hoeveelheden of als het aangeschafte product zeer waardevol is, dan moet men erop voorbereid zijn om heffingen te betalen. Vervolgens moet de koper de waarde van het pakket bevestigen en de betalingsbevestiging verzenden naar de douane. Dan zal de koper gezamenlijk het pakket en de informatie ontvangen over de heffingen die betaald moeten worden. We raden u ook aan om andere pagina’s met betrekking tot aliexpress te bezoeken

Kort samengevat – voor- en nadelen van Aliexpress

Voordelen:

 • Mogelijkheid om goederen direct bij de fabrikant te kopen tegen aantrekkelijke prijzen
 • Een goed koper beschermingssysteem
 • Een duidelijk betalingssysteem
 • Vele actiecodes voor gebruikers die de kosten nog verder verlagen, gratis verzending

Nadelen:

 • Lange bezorgtermijnen
 • Mogelijk om producten te ontvangen van lage kwaliteit en oneerlijke verkopers tegen te komen
 • Risico om namaak producten aan te schaffen
 • Slechte gebruikersondersteuning in talen buiten die van Engels, Chinees en Russisch om.
Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 2.2]

Aliexpress - ervaringen:

 1. k hou er niet van om te moeten wachten op mijn bestellingen, maar de prijzen zijn zo gunstig dat ik toch gebruik maak van de site als ik een product niet meteen nodig heb. Het is het waard en ik kan mijn leven niet meer inbeelden zonder online shoppen.

 2. Hoi! Ik heb een vraag… dit is mijn eerste bestelling en ik snap het niet helemaal. Ik heb een aantal dingen gekocht vijf dagen geleden en ik kan zien in de bestellinggeschiedenis dat wat informatie is over betalingsverwerking (de online betaling verliep prima) en er staat ook iets over 5 dagen en een paar uren en minuten. Waar gaat dat over? Waarom staat deze klok er? Heeft iemand mijn betaling niet geaccepteerd? Bedankt voor de hulp.

 3. Hey, maakt je geen zorgen alles verloopt prima 🙂 Het is slechts het tijdsbestek wat de verkoper heeft om het pakket te verzenden met uw product en om het pakketnummer te verstrekken. 🙂

 4. Hi, voor mij is dit ook nieuw allemaal daarom kan ik wel wat hulp gebruiken. Er staat “48 dagen” naast mijn bestelling. Betekent dit dat ik dan pas het pakket bezorgd krijgt? Wat houdt dit in?

 5. Dit is de beschermingsperiode van de koper. Gedurende dit tijdsbestek zou je het pakket moeten ontvangen (en u moet het bevestigen op de website).

 6. Wat stom van mij. Ik heb per ongeluk geklikt op “bestelling annuleren” 🙁 wat moet ik nu doen :((( Het bedrag is natuurlijk overgemaakt…

 7. Ze zullen het bedrag gewoon terugstorten. Als je het product alsnog wil hebben moet je het opnieuw bestellen.

 8. Dat krijg je als je klikt zonder op te letten…

  1. Aan zo’n antwoord heeft niemand iets….. “Positivo”!

 9. Vergeet niet om altijd de beschrijvingen te lezen. Wanneer ik deze aanbiedingen zie, denk ik altijd na over het verschil wat je kan verwachten tussen de productbeschrijving en de realiteit. Je moet voorzichtig zijn met de Chinezen.

 10. Kan ik betalen met een credit card? Ik heb net iets gevonden wat ik leuk vond.

 11. Ja, dat kan. Je moet kiezen voor betalen met credit card.

 12. Bestaat er de mogelijkheid om met Paypal te betalen?

 13. Hoe is het moge dat een jurk 2 dollar kost? O..o Zo vreemd…

 14. Hey! Je moet voorzichtig zijn met zulke aanbiedingen. Mensen kopen het omdat ze kleren willen hebben voor bijna geen geld, maar ze ontvangen het pakketje nooit of het is heel slecht spul uit China. Producten die worden gemaakt in China hoeven niet van lage kwaliteit te zijn (kijk om je heen thuis en je zal zien dan 90% uit China komt), maar laten we ons voor de gek houden en verwachten dat wij iets geweldigs kunnen vinden voor een minimaal bedrag.

 15. Ik heb het e-mailaccount dat ik gebruikte voor Ali verwijdert. 🙁 Wat nu???

 16. De gemakkelijkste manier om dit op te lossen is door een nieuw account aan te maken met een nieuw e-mailadres. Het registratieproces duurt maar heel even. Of je registreer met Facebook en dan duurt het slechts een paar seconden.

 17. Ali is geweldig als je waarde hecht aan de prijs (niet altijd) maar niet als je een korte leveringstijd belangrijk vindt. Een ding weten we inmiddels zeker en dat is dat een koerier uit China niet binnen 24 uur voor je deur staat. Direct shoppen en het bezorgt krijgen is geen optie.

 18. Pas op dat het niet verkeerd gaat met je financiën. 😛 Vergeet niet dat winkelen altijd redelijk en doordacht moet zijn! Het is zo eenvoudig om op “Buy Now” te klikken maar gelukkig hebben onze credit cards bepaalde limieten…

 19. Hoe lang kan het duren tegem dat de verkooper het product scheept al zeven dagen geleden gekocht nog niet op boot?

 20. ik ben ook nieuw op aliexpress kocht verzchillende spullen.
  bij traceren stond dat het product vertrokken was met vliegtuig nog niet in belgie maar ondertussen al thuis gekregen wat leuk is natuurlijk.
  maar nu staan er producten die al in belgie zijn maar deze zijn nog niet thuis geleverd.
  maar de kleine producten komen via de postbode mee..
  maar wat als het niet met briefpost komt met welke koerier dienst leveren ze dit dan thuis en hoe kan je dit weten wie en welke dag deze het thuis leveren ?

 21. kleine producten komen met briefpost hier met postbode toe wegens het eerste product al met postbode is bij mij bezorgt.
  maar wat met pakje dat niet in brievenbus past .
  hoe of met welke koerier dienst wordt dit thuis bezorgt .ik ben van België 😉

 22. Hallo ik heb op zondag 12 november 2017 meerdere bestelling gedaan.
  De betalingen zijn ook gedaan alleen ik zie niks in mijn bestellijst. Een week eerder had ik ook een paar dingen besteld en kreeg gelijk bevestiging dat het geld binnen was.
  En had ook inzage in mijn bestellijst maar nu niet.
  Ben ik te wantrouwend of moet ik geduld hebben voor ik iets hoor van mijn andere bestellingen is mijn vraag.

 23. Na mijn betalingen op 12 nov 2017 zie ik mijn bestellingen niet meer terug.
  Wat moet ik nu doen?

 24. Hoe blokeer je een webshop bij ali? Want hun kunnen jou wel blokeren?

 25. Hallo! Ik heb pas iets gekocht op Aliexpress en wacht er nu al erg lang op, een pakketje is al wel aangekomen maar op de site staat nog dat ie niet is aangekomen. De andere pakketjes staat precies op dezelfde leveringstijd maar die andere zijn nog niet aangekomen! Dus mijn vraag is: Hoelang gaat het nog ongeveer duren??? Alvast Bedankt!!!

 26. Persoonlijk heb ik aardig wat ervaring met AE. aanvankelijk ging het steeds goed maar het is nu flink mis. Kocht in december 2017 2 items die samen in 1 pakket werden verzonden. Via tracking is geconstateerd dat ze in NL zijn geweest, maar nooit ontvangen. Na contact met verkoper (en de nodige geruststellende toezeggingen van verkoper) nog steeds niets ontvangen. Vervolgens dispuut geopend (verkoper not amused) en vervolgens gelijk gekregen van AE. Van een van de twee items een refund ontvangen. De refund van het 2e items is echter een waar drama aan het worden. Het is nu eind april en ik ben vele toezeggingen en geruststellingen van AE verder, maar heb na maanden nog steeds geen refund! Ondertussen beginnen andere bestellingen ook te ‘haperen’, want er is nog een en ander meer dan 6 weken onderweg. Door deze ontwikkelingen ben ik AE goed zat geworden en zal mijn deelname via dit portal per direct beëindigen. Ook in eigen social media kring zie ik toename van problematiek met AE. mijn conclusie is dat AliExpress niet langer een aanrader is.

 27. Jaren goede ervaringen gehad met Ali, maar sinds de zomer van 2021 komen de pakketjes niet meer aan? Zit nu al twee maanden te wachten op 2 bestellingen van november en ik denk niet dat ze nog gaan komen. Ali is niet thuis als het om terugbetaling gaat, waardeloos. Ik ben er nu wel klaar mee. Gebruik nu wish en dat verloopt tot nu toe feilloos.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *